朱合院

  • アパート・マンション新築
朱合院

無秩序なゲーティッド・シティ

日本の都市は概ね、自由に立ち入ることが出来ない私有地と私有建物による街区と道路で出来ている。公共性を求められるはずの街路は、自由が効かない官有の道路を底にして、その両側は互いに無秩序な私有のファサードが連なり、その表面にはしばしばプライベートが露出する。一方プライベート側にしてみれば、窓から良好な街並を望むことは難しく、プライベートが侵されることすらある。このような公私の不調和やそれによる生活の不活性は、多くの建築物がその境界面としての調整機能を果たしていないことによるものであり、生き生きとした都市生活は期待出来ない。敷地は幹線道路である井の頭通りと商店街である末広通りに挟まれた、まるで川の流れを阻む中州のような全長108mにも及ぶ街区にある。朱合院では新たな境界面によって公私を活性化しようとする動的な姿勢と、公共であろうとする静的な姿勢の2つの異なる次元で公私の関係調整を図っている。

通り抜け通路のダイバーシティ/公共としてのファサード

建ぺい率の最大限度80%で建築し、残りの20%はコモンとしてではなく、長い街区によって分断された南北の街を結びつける通り抜け通路として開放させた。住宅のエントランスは2面接道であることを利用して2つに分け、4棟に分かれた住戸を2つの階段だけで繋ぐことで天空を確保、通り抜け通路を下階の店舗と上階の住宅で共有できるようにした。不特定多数の人が自由に行き来する通り抜け通路は、階段やバルコニーが立体的に掛けられることで通過する人/店舗に訪れる人/店舗で働く人/住宅に出入りする途中の人/バルコニーに佇む住人等、多様な人々がすれ違う選択の自由と出会うダイナミズムが同時に生まれる。
南北のファサードでは住宅の開口部と壁面が、その機能の別を超えて単なる粒子の粗密として表現されるように、それぞれ煉瓦の透かし積みと煉瓦の馬目地密着張りにした。結果、街路に対してプライベートが露出することのない壁面にぽっかり開いた穴だけが、隣り合う道に抜けられることを示唆してくれる。

カオスからゆらぎを取り出す

外部におけるこのような関係調整は内部においてもその効果を発揮してくれる。各室の互いに異なる間取りは、連続する階段の都合で決められた玄関位置や通り抜け通路を挟んですれ違う開口部により、ほぼオートマティックに決められるが、各室とも街路に向いた煉瓦透かし積み+アルミサッシ、通り抜け通路に向いた木製サッシという性格の異なる2種類の開口を持つ。前者はカオスとしての街並を遮断しつつ、木漏れ日の心地良いゆらぎにも似たドット状の光だけを通過させてくれる。開口部に近づけば街並を眺めることも出来るし、遠ざかればその光と影だけが見えてくる。一方後者の周りとその先には漆喰壁、窯変煉瓦とその粗い目地、メッキされた金属手摺やカーテンパイプが見えてくる。何れもその製造過程や製作過程における諸条件の誤差によって仕上げに心地良いゆらぎが見られるものを選択した。

真の公共性

無秩序な街並に見られるように、個人の私利私欲が集合した結果、むしろ個人の私利私欲を阻害してしまうこともある。朱合院は私有建物であるが、私の快適性を追求しつつも、それが集合した時にもそれが損なわれないように計画した。
建築の境界面の操作によって、住まい手や利用者は当然のこと、街路を行き交う人や車などあらゆる関係性を整理した建築はいずれ街に定着する。良質な個人が集合した時、そこに真の公共性は生まれる。




Random Gated City

Most cities in Japan consist of roads and city blocks with private land and private buildings, where people cannot enter freely. Streets are supposed to have a public nature; however, using the inflexible government-owned roads as a core, random and private façades, which often expose private scenes on their surface, stand side by side on both sides of the road. From the private side, it is hard to have an excellent view from windows, and sometimes their privacy is even intruded upon. Adjustability of buildings as a boundary is not working for most buildings, and therefore causes such disagreements between public and private, as well as inactive lives. No active urban life can be expected. The site is in a city block 108m long between a highway, Inokashira Street, and a shopping street, Suehiro Street, and resembles a sandbank to block a river’s flow. In Syugoin, adjustment of the public-private relationship was attempted in two different dimensions: (1) a dynamic approach to activate the public and private by new boundaries, and (2) a static approach to being public.

Diversity of a Pass-through Passage/Facade as Public

The building was built with the upper limit of building coverage, 80%. Instead of using the remaining 20% as a common space, the area is open to the public as a pass-through passage to connect the north and south sides of the town which are separated by the long city block. By taking advantage of the site that is facing two streets, two entrances are made for the residences. Four blocks of residences are connected with only two staircases, in order to keep an open sky view. The pass-through passage is available for both the shops on the lower level and the residents on the upper levels. By spatially making the staircases and balconies in the pass-through passage area, which is freely available to the general public, an option to pass by or a dynamism for meeting with various people are simultaneously created, involving passersby, shop visitors, shop workers, people who leave or arrive at the residences, and residents who stay on the balcony.
A simple expression of particle density was attempted on the openings and walls of the residences, in order to overcome the differences in functions. For the south and north façades, openwork bricks and running bond bricks are used, respectively. As a result, the only indications that the passage goes through to the next street are the gaping holes in the privacy-protecting walls along the streets.

Extraction of Fluctuation from Chaos

Such exterior adjustments of relationships are also effective for interiors. Floor plans of individual households differ from each other. They are mostly spontaneously decided upon based on the location of the entrance hall, which depends on the continuous staircases, and the openings that do not face each other across the pass-through passage. Each household has two types of openings with different natures: one faces towards the street with openwork bricks and aluminum sashes, and another faces towards the pass-through passage with wooden sashes. The former shuts out the chaotic townscape, while allowing dot-shaped lights to go through, resembling comfortable fluctuating sunlight passing through leaves. By approaching the opening, the townscape can be seen, and by retreating from the opening, only light and shadow can be seen. Meanwhile, around the latter and beyond, plaster walls, discolored bricks, rough joints, plated metal handles and curtain pipes can be seen. All of them are used because they have comfortable fluctuation in the finished products, due to the production process or various errors in the process.

True publicity

As seen in random streetscapes, the individual private advantage sometimes becomes inhibited as a result of the aggregated private advantages. Although Syugoin is a private building, it was planned to maintain private comfort even when combined, while pursuing private comfort.
A building that organizes all relationships among residents, users, as well as passersby and cars, by manipulation of building boundaries, will be rooted in the town someday. When high quality individuals gather, true publicity will be born.

作者
ラブアーキテクチャー一級建築士事務所
概要
所在地:  東京都武蔵野市
建築用途: 集合住宅
構造規模: RC造
建築面積: 146.09㎡
延床面積: 514.56㎡
竣工:   2013/12
建築費用